Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, X hesabından Ekim ayına ait enflasyon verilerini değerlendirdi. Tüketici enflasyonunun aylık yüzde 2,58, yıllık ise yüzde 29,77 düzeyinde yatay seyrettiğini bildiren Yılmaz, enflasyonla mücadelede kararlı ve bütüncül bir politika yaklaşımının sürdürüldüğünü açıkladı.

Jeopolitik gelişmelerin küresel enerji fiyatlarını yukarı taşımasının üretim ve lojistik maliyetleri üzerinden yurt içi fiyatları baskı altına aldığını belirten Yılmaz, dışsal dalgalanmaların ekonomi üzerindeki etkilerinin sınırlandırılmasına odaklanıldığını ifade etti. Küresel ve bölgesel gelişmelerin enflasyon beklentileri ile iktisadi faaliyet üzerindeki etkileri de değerlendiriliyor.

Yılmaz, gıda grubundaki yıllık enflasyonun taze meyve ve sebze fiyatlarındaki yükseliş nedeniyle yüzde 27,7 seviyesinde yatay kaldığını, temel mal grubundaki yıllık enflasyonun ise yeni sezona geçişle yükselen giyim ve ayakkabı fiyatları nedeniyle yüzde 16,7 olduğunu aktardı. Hizmet grubunda kira enflasyonundaki iyileşmenin devam ettiğini ve yıllık hizmet enflasyonunun düşüşünü sürdürdüğünü belirtti.

Enflasyonla mücadelenin para, maliye ve gelirler politikaları arasındaki koordinasyonla yürütüldüğünü söyleyen Yılmaz, üretim kapasitesini artırma, arz koşullarını iyileştirme ve maliyet baskılarını azaltma yönünde yapısal adımlar izlendiğini açıkladı. Bu kapsamda tarımsal planlaması ve verimliliğin geliştirilmesi, enerji arzının çeşitlendirilmesi, konut arzının artırılması ve lojistik altyapısının iyileştirilmesi sayesinde daha güçlü bir üretim ve arz yapısı oluşturulması amaçlanıyor.

Yılmaz, enflasyonu yeniden tek haneli seviyelere indirme hedefi doğrultusunda öngörülebilirliği ve sürdürülebilir büyümeyi destekleyen politikalar izlendiğini belirtti. Alınan önlemlerle elde edilecek kazanımların vatandaşların alım gücü ile yaşam standartlarına kalıcı biçimde yansıması hedefleniyor.

Kaynak: Bloomberg HT