Zorlu Enerji, finansal zorluklarla mücadele etmek için tahvil sahiplerine başvurdu. Zorlu Holding bünyesinde faaliyet gösteren şirket, perşembe günü başlattığı rıza talebi sürecinde ödemelerini altı ay erteleyerek Nisan 2027'ye çekmelerini istiyor.
Şirket, yaklaşık 55 milyon dolarlık cuma günü kupon ödemesini yapamayacağını ve bu ödemenin de ertelenmesini talep ettiğini bildirmişti. Zorlu Enerji'nin talep belgesine göre Mart 2027'ye kadar beklenen nakit girişleri ödemeleri karşılamakta yetersiz kalacağı için ertelemenin gerekli olduğu savunuldu.
Talep 23 Kasım'da oylanacak. Kararın kabul edilmesi için toplantıda hazır bulunan ve tahvil anaparasının en az dörtte üçünü temsil eden yatırımcıların onayı gerekiyor. Şirket, sermaye yapısını düzeltmeye yönelik çalışmalar sürdürürken likiditesini korumayı ve yatırımcılarla iletişimi sürdürmeyi hedeflediğini açıkladı.
Zorlu Enerji, Electrip Global Limited'deki hisselerini Wren House Infrastructure ve Kuwait Investment Authority'ye 147,62 milyon dolar karşılığında devretti. Satış gelirinin 82,62 milyon doları borç ödemelerine, kalan 65 milyon doları ise vergi yükümlülükleri ile zorunlu yatırımların finansmanına ayrılacak.
Fitch Ratings, likidite durumunun bozulması ve kısa vadeli borçların çevrilmesine bağımlılığın artması gerekçesiyle Eylül ayında Zorlu Enerji'nin kredi notunu B-'ye düşürdü ve negatif izlemeye aldı. Raporda şirketin Haziran ayı itibarıyla 12 ay içinde vadesi dolacak 124,5 milyon dolar borcu bulunduğu belirtildi.
Zorlu Enerji'nin tahvilleri perşembe günü 50'li seviyelerin ortalarında işlem görürken, Houlihan Lokey ve Servo Capital şirkete finansal danışman olarak atanmıştı. Döviz cinsinden yoğun borçlanan Türk şirketlerinin finansal sıkıntıları, yüksek faiz oranları, güçlenen Türk lirası ve artan asgari ücretler nedeniyle piyasalar tarafından izleniyor. Kardeş şirket Vestel Elektronik'in yeniden yapılandırma süreci de grup genelindeki baskı açısından değerlendiriliyor.
Kaynak: Sözcü