HABERLIM
Gündem

Yüzyıl önce kurutulan bataklık yeniden canlandırılıyor: Tarihi hata telafi ediliyor

Geçtiğimiz yüzyılda hatalı bir şekilde kurutulan bataklık alan, yürütülen restorasyon çalışmaları kapsamında yeniden suya kavuşturulacak. Ekologlar, projenin bölgedeki biyoçeşitliliğin ve ekosistem dengesinin yeniden tesis edilmesi açısından kritik önem taşıdığını vurguladı.

Sözcü Spor16 Ağustos 2026 21:35Kaynak: Sözcü Spor
Yüzyıl önce kurutulan bataklık yeniden canlandırılıyor: Tarihi hata telafi ediliyor

Yaklaşık bir asır önce çeşitli gerekçelerle kurutulan bir bataklık alan, başlatılan kapsamlı restorasyon projesiyle yeniden suya kavuşturuluyor. Yetkililer, söz konusu girişimin yüzyıllık bir çevre hatasını tersine çevirmeyi hedeflediğini bildirdi.

Ekolojik denge yeniden kurulacak

Konuyla ilgili yapılan açıklamada, kurutulan bataklığın doğal yapısının büyük ölçüde bozulduğu ve bunun bölgedeki canlı yaşamı olumsuz etkilediği belirtildi. Uzmanlar, yeniden su seviyesinin yükseltilmesiyle birlikte su kuşlarının, amfibik türlerin ve bölgeye özgü bitki örtüsünün geri dönmesinin beklendiğini ifade etti.

Restorasyon çalışmaları kapsamında bölgede dere yataklarının düzenlenmesi, su tutma kapasitesinin artırılması ve yerli bitki türlerinin yeniden ekilmesi planlanıyor. Ekipler, ayrıca bölgedeki tarımsal faaliyetlerin ekosisteme etkisini minimize etmek için çeşitli önlemler alıyor.

İklim kriziyle mücadeleye katkı sağlayacak

Çevre bilimciler, bataklık alanların karbon depolama kapasitesi sayesinde iklim değişikliğiyle mücadelede önemli bir rol üstlendiğine dikkat çekti. Yapılan araştırmalar, bu tür sulak alanların atmosferdeki karbondioksiti emme konusunda ormanlardan bile daha etkili olabildiğini ortaya koyuyor.

Projeyi yürüten ekipten bir yetkili, yüzyılı aşkın süredir süregelen çevresel tahribatın ancak sabırlı ve uzun vadeli çalışmalarla giderilebileceğini söyledi. Vatandaşlardan da bölgeye destek olmaları ve doğal yaşamı korumaları yönünde çağrı yapıldı.

Restorasyon sürecinin önümüzdeki yıllarda tamamlanması ve bataklık ekosisteminin tam anlamıyla canlanması bekleniyor. Yetkililer, projenin benzer girişimler için örnek teşkil edeceğini ve ülke genelinde tahrip edilen diğer sulak alanların da yeniden hayata döndürülmesi için çalışmalara ilham vereceğini kaydetti.

İLGİLİ HABERLER