Türkiye'nin gündemini meşgul eden fon vurgunu tartışmaları sürerken gazeteci Bahadır Özgür, geçmişteki finansal skandallardan birini hatırlattı. Özgür, kamuoyundan bilgilerin gizlenmesini eleştirerek listelerin açıklanması gerektiğini savundu.
Özgür'ün karşılaştırmasına göre bankerler olayı, Türkiye'nin ilk büyük finansal skandalı olarak nitelendirildi. Banker Kastelli'nin bu olaydaki payına dikkat çeken gazeteci, paranın önemli bölümünün kurumda bulunduğunu aktardı.
Bahadır Özgür, 1982'de devletin bankerler olayına el koyduğunu ve ardından tasfiye kanununun çıkarıldığını belirtti. Olayın tasfiyesi için kurullar oluşturulduğunu da aktaran gazeteci, bankalar ve alacaklılarla ilgili ödemelerin bu süreçte hesaplandığını ifade etti.
Özgür'ün paylaşımında, kimin ne kadar parasının zarar gördüğünü ve kime ne kadar ödeme yapılacağını gösteren listelerin isim isim Resmi Gazete'de yayımlandığı belirtildi. 1984 yılına ait İstanbul bölgesi listesinden bir örnek de paylaşan gazeteci, o dönemki uygulamayı günümüzle karşılaştırdı.
Gazeteci Bahadır Özgür, bugünkü fon skandalında ise benzer listelerin sır gibi saklandığını ileri sürdü. Bu durumun kamuoyunun bilgi edinme hakkı açısından sorunlu olduğunu belirten Özgür, açıklanan listelerin geçmişteki şeffaflığı hatırlattığını vurguladı.
Özgür'ün açıklamaları, fon vurgunu tartışmalarında listelerin nasıl ve hangi kapsamda kamuoyuyla paylaşılacağı konusunu gündeme taşıdı. Gazeteci, geçmişteki bankerler olayı uygulamasını referans alarak güncel süreçte de kamuya açık belgelerin sunulmasını istedi.
Kaynak: Evrensel