HABERLIM
Ekonomi

Türkiye yer altı doğal gaz depolama tesisleri 99 yıllığına kiraya verilecek

Türkiye'nin stratejik yer altı doğal gaz depolama tesisleri, 99 yıllığına özel sektöre kiralanarak işletilecek. Düzenleme, enerji arz güvenliğini artırmayı ve yatırımcılara uzun vadeli perspektif sunmayı hedefliyor.

Sözcü Spor20 Ağustos 2026 05:18Kaynak: Sözcü Spor
Türkiye yer altı doğal gaz depolama tesisleri 99 yıllığına kiraya verilecek

Türkiye, enerji arz güvenliğini güçlendirmek amacıyla yer altı doğal gaz depolama tesislerini özel sektöre açmaya hazırlanıyor. 99 yıllık kiralama modeli ile hayata geçirilecek düzenleme, ülkenin stratejik enerji altyapısının daha etkin kullanılmasını öngörüyor.

Stratejik Yatırım Hamlesi

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'nın yürüttüğü çalışmalar kapsamında, mevcut yer altı gaz depolama kapasitesinin artırılması ve özel sektör katılımıyla modernize edilmesi planlanıyor. 99 yıllık uzun vadeli kiralama imkânı, yatırımcılara uzun dönemli planlama yapabilme olanağı tanıyacak.

Kapasite Artışı Hedefleniyor

Türkiye'nin doğal gaz depolama kapasitesinin önümüzdeki yıllarda önemli ölçüde artırılması hedefleniyor. Yer altı rezervuarları, kış aylarındaki yoğun tüketim dönemlerinde arz güvenliğini sağlamak açısından kritik önem taşıyor. Yeni düzenleme ile birlikte özel şirketler de bu alana yatırım yaparak hem kendi ihtiyaçlarını karşılayabilecek hem de ulusal sisteme katkıda bulunabilecek.

Enerji Piyasasına Etkisi

Uygulamaya konulacak modelin, Türkiye'nin uluslararası enerji ticaretindeki konumunu güçlendirmesi bekleniyor. Avrupa'nın enerji arz güvenliği açısından da stratejik bir role sahip olan Türkiye, yer altı depolama kapasitesini artırarak bölgesel bir enerji merkezi olma yolunda önemli bir adım atıyor.

Yetkililer, düzenlemenin detaylarının önümüzdeki dönemde kamuoyuyla paylaşılacağını ve şeffaf bir ihale sürecinin yürütüleceğini belirtti.

İLGİLİ HABERLER