HABERLIM
Gündem

Türkiye'nin iade operasyonları hız kesmiyor: 2026'da 245 suçlu ülkeye getirildi

Adalet Bakanı Akın Gürlek, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın liderliğinde yürütülen kararlı mücadele sonucu yurt dışından 245 suçlunun Türkiye'ye iade edildiğini duyurdu. Bakan, 'Suçlular için hiçbir ülke güvenli liman değildir' mesajı vererek organize suç örgütlerine ağır darbe vurulduğunu bildirdi.

Haber7 Son Dakika14 Ağustos 2026 12:57Kaynak: Haber7 Son Dakika
Türkiye'nin iade operasyonları hız kesmiyor: 2026'da 245 suçlu ülkeye getirildi

Adalet Bakanı Akın Gürlek, Türkiye'nin suç ve suçlularla mücadelesinde uluslararası iş birliğini kararlılıkla sürdürdüğünü açıkladı. Sosyal medya hesabından paylaştığı bilgilendirmede Bakan Gürlek, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın öncülüğünde yürütülen çalışmaların meyvelerini verdiğini vurguladı.

Yılın İlk Yarısında 197, Son Bir Buçuk Ayda 48 Kişi İade Edildi

Gürlek, daha önce 1 Temmuz'da 2026 yılının ilk altı ayında 31 farklı ülkeden toplam 197 şahsın Türkiye'ye iade edildiğinin kamuoyuyla paylaşıldığını hatırlattı. Bu tarihten itibaren geçen süreçte ise 12 ayrı ülkeden 48 kişinin daha Türkiye'ye getirildiğini bildiren Bakan, böylece yıl içinde iade edilen toplam şahıs sayısının 245'e yükseldiğini kaydetti.

Son bir buçuk aylık dönemde gerçekleştirilen iadelere ilişkin detay veren Gürlek, getirilen kişilerden 24'ünün Gürcistan, 8'inin Almanya ve 6'sının Yunanistan'dan iade edildiğini belirtti.

Organize Suç Örgütlerine Yönelik Kritik Operasyonlar

Adalet Bakanı, organize suç örgütleriyle mücadelede de önemli mesafe kat edildiğine dikkat çekti. Uzun süredir takip edilen kritik dosyalarda somut gelişmeler sağlandığını ifade eden Gürlek, bu kapsamda önemli açıklamalarda bulundu.

Bakan Gürlek, "Redkitler" suç örgütünün elebaşı F.D.'nin 13 Ağustos 2026'da Türkiye'ye iade edildiğini duyurdu. Ayrıca 2020 yılından bu yana Arjantin'den iadesi talep edilen "Camgözler" suç örgütü yöneticisi S.K. hakkında da Türkiye'ye iade kararı verildiğini bildirdi.

Bu süreçte Dışişleri Bakanlığının 28 Temmuz 2026 tarihli bildirisinin ardından 31 Temmuz'da İçişleri ve Dışişleri Bakanlıkları arasında gerekli koordinasyonun tesis edildiğini belirten Gürlek, S.K.'nın 13 Ağustos'ta Arjantin makamlarından teslim alındığını ve aynı gece saatlerinde İstanbul'a ulaşmasının planlandığını söyledi.

"Türk Adaleti Nereye Kaçarlarsa Kaçsınlar Peşinde"

İade süreçlerinin tavizsiz bir şekilde takip edildiğini vurgulayan Bakan Gürlek, "Suç işleyip yurt dışına kaçarak Türk adaletinden kurtulacağını düşünenlerin peşini bırakmıyoruz" ifadelerini kullandı.

Açıklamasını sert bir mesajla noktalayan Gürlek, şunları kaydetti:

"Aziz milletimiz müsterih olsun: Suçlular için hiçbir ülke güvenli liman değildir. Nereye kaçarlarsa kaçsınlar, aradan ne kadar zaman geçerse geçsin Türk adaleti onların peşinde olacaktır."

Adalet Bakanı Gürlek, iade süreçlerinde yakın koordinasyon içinde çalışılan İçişleri ve Dışişleri Bakanlıklarına, ayrıca suçluların iadesi ve adli yardımlaşma konularında Türkiye ile iş birliği yapan ülkelerin yetkili makamlarına teşekkürlerini iletti.

İLGİLİ HABERLER