Rus GenerAl'den İsrail'e Sert Uyarı: 'Devlet Olarak Varlığını Sürdüremez Hale Gelecek'
Rus ordusunun üst düzey isimlerinden Korgeneral Apti Alaudinov, İsrail'in saldırganlığının bir devlet olarak varlığına son vereceğini söyledi. Rus komutan, Tel Aviv yönetiminin ABD ve NATO'yu Ortadoğu'daki çatışmaya çekmeyi amaçladığını savundu.

Ortadoğu'da yürüttüğü saldırgan politikalarla bölgedeki gerilimi tırmandıran İsrail'e Rusya'dan çarpıcı bir mesaj geldi. Rus ordusunun Ana Askeri-Siyasi Müdürlüğü Başkan Yardımcısı ve Ahmat özel kuvvetler birliğinin Çeçen komutanı Korgeneral Apti Alaudinov, Rus TASS haber ajansına yaptığı açıklamada Tel Aviv yönetimini sert ifadelerle uyardı.
'İSRAİL GÜCÜNÜ ABARTIYOR'
Korgeneral Alaudinov, bölgedeki çatışmanın önümüzdeki dönemde daha da tırmanacağına dikkat çekerek İsrail'in temel amacının ABD ve NATO'yu Ortadoğu'daki savaşın içine çekmek olduğunu belirtti.
Açıklamasında, "Ortadoğu'daki savaşın yalnızca tırmanacağını anlamamız gerekiyor. Bence İsrail'in amacı tam olarak bu: çatışmayı mümkün olduğunca büyütmek ve hem ABD'yi hem de tüm NATO bloğunu bu çatışmanın içine çekmek" ifadelerini kullanan Rus general, Tel Aviv'in bu stratejisinin ağır bir bedeli olacağını vurguladı.
Alaudinov, "Sonunda İsrail gücünü olduğundan fazla değerlendirecek ve bir devlet olarak varlığını sürdüremez hale gelecek" sözleriyle İsrail yönetimine açık bir uyarıda bulundu.
20 GÜNDE 3 ÜLKEYİ HEDEF ALDILAR
Rus generalin sözleri, NATO ülkelerinin İsrail destekli olası bir ABD-İran Savaşı'na taraf olmayı reddetmesinin ardından geldi. Bu gelişme, ABD Başkanı Donald Trump'ın NATO'ya yüklenmesinin arkasında İsrail baskısı olup olmadığı sorusunu yeniden gündeme taşıdı. Bilindiği üzere Netanyahu yönetiminin ABD'yi yanlış istihbarat bilgileriyle savaşa çekme girişimi, Trump'ın müttefikleriyle arasında gerilime yol açmıştı.
NATO'nun savaşa taraf olmama kararının ardından İsrail'in ittifak üyesi ülkelere yönelik provokasyonlarında artış göze çarpıyor. Son 20 günde Başbakan Binyamin Netanyahu başta olmak üzere İsrail kabinesinin İspanya, İngiltere ve Türkiye'yi hedef alan söylem ve adımlar attığı görülüyor.
Netanyahu yönetimi, İspanya'yı Kuzey Afrika'daki Sebte toprağı üzerinden göçmen provokasyonu ile hedef alarak Madrid ile diğer AB ülkeleri arasında Schengen krizi çıkmasına sebep oldu. Filistin'e destek veren İngiliz İşçi Partisi iktidarını "İngiltere, İslam Cumhuriyeti'ne dönüştü" ifadeleriyle eleştirerek siyasi kriz yarattı.
Türkiye'yi de hedefine alan İsrail, seçim kampanyasında Türkiye karşıtı görsellere yer verdi. Son olarak Suriye'nin Ebu Zuhur Hava Üssü'nü vurmasını "Türkiye" üzerinden gerekçelendirmeye çalışan İsrail'in bu iddiaları doğrudan ABD yönetimi tarafından yalanlandı. Öte yandan Tel Aviv'in Yunanistan üzerinden Türkiye'yi karşısına alma çabalarıyla NATO'nun güneydoğu kanadını zayıflatmayı amaçladığı değerlendiriliyor.
'İHTİYACIMIZ OLAN SON ŞEY TÜRK ORDUSUYLA AÇIK BİR SAVAŞ'
Suriye'deki son gelişmeler Türkiye-İsrail arasındaki gerilimi artırırken, İsrail basını da bu duruma dikkat çekti. Maariv gazetesine konuşan İsrailli uzmanlar, Türkiye'nin bölgede giderek güçlenen konumunun Tel Aviv için ciddi bir stratejik risk oluşturduğunu belirtti.
Eski Ulusal Güvenlik Konseyi Başkanı Meir Ben-Şabbat, Türkiye'nin bölgesel gelişmelerden yararlanarak etkisini genişlettiğini ve önde gelen bölgesel güç konumunu sağlamlaştırdığını söyledi. INSS uzmanı Dani Citrinovich ise "Türkiye İran değildir" diyerek Ankara'nın Tahran'dan farklı değerlendirilmesi gerektiğini vurguladı.
Türkiye'nin NATO üyesi olduğuna dikkat çeken Citrinovich, Türk ordusunun İsrail'in son yıllarda karşılaştığı rakiplerden çok daha büyük ve gelişmiş bir askeri kapasiteye sahip olduğunu ifade etti.
İsrailli eski komutan Eliezer Marom da Türkiye'nin NATO üyeliğinin önemli bir caydırıcı unsur olduğunu belirterek iki ülke arasında doğrudan çatışmanın şu aşamada düşük ihtimal olduğunu savundu. Kanal 13'e konuşan bir İsrail ordusu yetkilisi ise durumu "İhtiyacımız olan son şey Türk ordusuyla açık bir savaş" sözleriyle özetledi.


