Orta Doğu'daki çatışmalar ve Hürmüz Boğazı'ndaki sevkiyat sorunları, küresel petrol taşımacılığı maliyetlerini Goldman Sachs raporuna göre rekor düzeye taşıdı. Varil başına ortalama nakliye maliyeti bir yılda 3 dolardan 20 doların üzerine çıkarak yaklaşık yedi kat arttı.
Yulia Zhestkova Grigsby'nin yer aldığı Goldman Sachs analistleri, artışın 7 dolarlık bölümünü Hürmüz Boğazı'ndaki savaş riski primi olarak açıkladı. Yükselen yakıt fiyatları ile gemiden gemiye transferler maliyete ayrı ayrı 4'er dolar ekledi.
Goldman Sachs, tırmanan navlunların Brent petrol fiyatlarına yukarı yönlü baskı oluşturabileceğini uyardı. Deniz gemilerine saldırıların artması, olası enerji altyapısı hasarları ve kalıcı jeopolitik risk primleri temel etkenler arasında gösterildi.
Mevcut risklere rağmen bankanın temel senaryosunda Brent petrolün yıl sonunda varil başına 90 dolar seviyesine çekilmesi bekleniyor.
ABD ile İran arasındaki çatışmalar nedeniyle Basra Körfezi ve çevresindeki tankerlere saldırılar düzenlendi ve deniz taşımacılığı aksadı. Hürmüz Boğazı'ndan geçen petrol miktarı başlangıçta sert düştü. Sevkiyatlar, petrolün gemiden gemiye aktarılıp daha büyük tankerlerle taşınmasıyla kısmen toparlandı. Basra Körfezi ve Umman Körfezi'ndeki tankerlerin altıda biri her gün transferlerde kullanılıyor.
Yüksek navlun giderlerinin küresel ticaret akışlarını değiştirebileceğini düşünen Goldman Sachs analistleri, bunun rafinerilerin ham petrol talebini azaltabileceğini belirtti. Şirketlerin daha yakın tedarikçilere yönelerek rotaları değiştirmesi, çatışma ortamının sürmesi durumunda taşımacılık maliyetlerinin büyük ölçüde kalıcı olması bekleniyor.
Kaynak: Karar