İsrail'de dört yıl aradan sonra yapılan genel seçime ilişkin sandık çıkış anketleri, Başbakan Binyamin Netanyahu liderliğindeki koalisyonun geride kaldığını gösterdi. Muhalefet bloğunun lideri, eski Genelkurmay Başkanı Gadi Eisenkot, seçim sonuçlarının kesinleşmesinin beklenmediği sırada halkın değişim istediğini açıkladı.
Eisenkot, Tel Aviv'deki parti genel merkezinin önünde yaptığı konuşmada, seçmenlerin ülkeye yönetim verecek iktidarı değiştirme yönünde oy kullandığını belirtti. Başarısızlıklardan sorumlu koalisyonun halkın güvenini kaybettiğini ifade eden Eisenkot, Netanyahu'nun başbakanlığı sürdürmeye devam etmeye layık görülmediğini savundu.
Muhalefet lideri, halkın iradesini gecikmeden uygulamak ve eski hükümetin yerini almak üzere çalışmalara başlayacağını duyurdu. Hedefin, herkes için zorunlu askerliği savunan siyonist bir hükümet kurmak olduğunu bildiren Eisenkot, değişim için harekete geçilmesi gerektiğini vurguladı.
Sandık çıkış anketlerini değerlendiren Eisenkot, İsrail vatandaşlarının büyük çoğunluğunun Netanyahu ve 7 Ekim hükümetine güvenmediğini ileri sürdü. Bu değerlendirmeyle seçimdeki sonucun yalnızca başarısız bir koalisyonun değil, aynı zamanda güven kaybının göstergesi olduğu ortaya kondu.
Muhalefet blokunda yer alan Demokratlar lideri Yair Golan, seçim sonuçlarının değişim hükümeti kurmak için tarihi bir fırsat oluşturduğunu söyledi. Ortaklarıyla birlikte çalışmaya, anlaşmazlıkları kapatmaya ve sorumluluk almaya hazır olduklarını bildiren Golan, halkın yönetim değişikliği talebini karşıladığını değerlendirdi.
Eski Başbakan Yair Lapid ise Netanyahu bloğunun seçimi ağır bir yenilgiyle kapattığını açıkladı. Lapid, sonucu koalisyonun çöküşü olarak nitelendirirken seçmenlerin iktidardaki bu grubu görevden uzaklaştırdığını vurguladı.
Kaynak: Habertürk