Erzurum'da 50 yıldır çözülemeyen gizem: Suyun üzerindeki köpükler mavi alevle yanıyor
Erzurum'un Kahramanlar Mahallesi'nde yarım asırdır kaynayan ve kapatılmasına rağmen yüzeye çıkmaya devam eden suyun üzerindeki köpükler ateşle temas ettiğinde mavi alevle tutuşuyor. Yöre halkı, suyun cilt rahatsızlıklarına iyi geldiğini iddia ederken, söz konusu suyla ilgili bugüne kadar herhangi bir bilimsel araştırma yapılmamış olması dikkat çekiyor.

Erzurum'un Kahramanlar Mahallesi'nde bulunan bir kuyu, 50 yılı aşkın süredir gizemini koruyor. Sondaj çalışmaları sırasında açılan ve içme suyuna uygun olmadığı gerekçesiyle kapatılan kuyudan su çıkışı, doldurulmasına rağmen halen devam ediyor.
Suyun Gizemli Özellikleri
Yaklaşık yarım metre derinliğe ulaşan kuyudan kaynamaya devam eden su, normal musluk suyundan farklı bir sıcaklığa sahip olmamasına rağmen çeşitli ilginç özellikler barındırıyor. Mahalle sakinleri, suya temas ettiklerinde ellerinde ve ayaklarında belirgin bir yumuşaklık hissettiklerini belirtiyor.
Geçmişte yöre halkı tarafından topuk çatlakları, çeşitli cilt rahatsızlıkları ve romatizma ağrılarına karşı kullanıldığı ifade edilen suyun, sarımtırak bir renge sahip olduğu ve yüzeyinde oluşan köpüklerin ateşle temas ettiğinde mavi alevle yandığı görülüyor.
50 Yıllık Kuyu
Kuyunun açılış sürecini anlatan mahalle sakini Ağa Alp Oğuz (76), bölgede yapılan sondaj çalışmaları sırasında suyun keşfedildiğini söyledi. Oğuz, kuyunun içme suyu çıkarmak mı yoksa arazi sulama amacıyla mı açıldığının tam olarak bilinmediğini, ancak suyun özellikleri nedeniyle kapatıldığını aktardı.
Kuyunun 70-80 metre derinliğe indiğini tahmin ettiklerini belirten Oğuz, kapatılmasına rağmen suyun dip noktadan yüzeye çıkmaya devam ettiğini ve 50 yıldan fazladır bu şekilde kaynadığını vurguladı.
Bilimsel Araştırma Bekleniyor
Kaynayan suyu çocuklarıyla birlikte gözlemlemeye gelen İsmail Çakmak, suyun diğer kaynak sularından farklı özelliklere sahip olduğunu belirterek şunları söyledi:
"Bu suyu gözlemlediğimizde sarımtırak bir renge sahip olduğunu görüyoruz. Bu yönüyle diğer sulardan ayrılıyor. Yine elimizi temas ettirdiğimizde ciddi bir yumuşaklık hissediyoruz. Bunun da muhakkak bilimsel anlamda bir açıklaması illaki vardır. Üzerindeki köpüğe ateş dokundurduğumuzda köpüğün, yani suya temas etmesine rağmen yandığını gözlemleme yapıyoruz."
Çakmak, eski büyüklerinin anlattıklarına göre önceden topuk çatlağı sorunu yaşayanların bu suya ayaklarını temas ettirerek şifa bulduklarının söylendiğini de sözlerine ekledi.
Bölgede yaşanan bu doğa olayı, yıllardır merak uyandırmaya devam ederken, suyun içeriği ve gaz çıkışıyla ilgili herhangi bir bilimsel analizin yapılmamış olması dikkat çekiyor.

