AB'den Rusya'ya 'en ağır yaptırım' tehdidi: Savaş makinesine 1 trilyon avrodan fazla maliyet çıkardık
Avrupa Birliği Dış İlişkiler Yüksek Temsilcisi Kaja Kallas, sonbaharda savaşın başlangıcından bu yana hazırlanan en kapsamlı yaptırım paketini sunacaklarını belirterek, Rusya'ya yönelik yaptırımların ülkenin savaş makinesine maliyetinin 1 trilyon avroyu aştığını açıkladı.

Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikaları Yüksek Temsilcisi Kaja Kallas, Alman Die Welt gazetesine verdiği röportajda, AB'nin Rusya'ya yönelik yeni yaptırım paketine ilişkin önemli açıklamalarda bulundu.
Kallas, önümüzdeki aylarda Rusya'ya uygulanan yaptırımların önemli ölçüde genişletileceğini duyurarak, Brüksel'in Moskova'ya şu ana kadarki en ağır darbeyi indirmeye hazırlandığını vurguladı.
Yaptırım listesine 3'te bir oranında artış
Kallas, "Sonbaharda savaşın başlangıcından bu yana hazırlanan en kapsamlı yaptırım listesini sunacağım. Kabul edilmesi halinde, yaptırım uygulanan Rus kişi, şirket ve kuruluşlarının sayısı anlık olarak üçte bir oranında artacak" ifadelerini kullandı.
Halihazırda yaklaşık 3 bin kişi ve kuruluşu kapsayan 21 yaptırım paketinin ardından gelecek yeni paketle ilgili olarak Kallas, "Baskı, Rusya savaşı sona erdirene kadar artırılmaya devam edilmeli" dedi. Kallas ayrıca ABD ile Avrupa'nın Rusya yaptırımları konusunda "birbirine yaklaşmasını" umut ettiğini belirtti.
Rusya'nın savaş makinesine 1 trilyon avrodan fazla kayıp
Savaşın başladığı 2022 yılı Şubat ayından bu yana kabul edilen yaptırımların başarılı olduğunu savunan AB Dış İlişkiler Temsilcisi, Rusya'nın AB yaptırımları nedeniyle ağır bir bedel ödediğini söyledi. Kallas, "Yaptırımların Rus savaş makinesine maliyeti, bir trilyon avrodan fazla oldu" açıklamasını yaptı.
Moskova'ya 'sistematik terör' suçlaması
Rusya'yı Ukrayna'ya karşı "sistematik terör" uygulamakla itham eden Kallas, "Moskova'nın ordusu savaş meydanında kazanamıyor. Bu nedenle füzelerini giderek artan bir şekilde Ukraynalı sivillere ve altyapıya yöneltiyor. Bu sistematik terördür. Rusya, Ukrayna'nın şehirlerini yaşanmaz hale getirmek istiyor" diye konuştu.
Öte yandan AB, Rusya'ya yönelik 21'inci yaptırım paketini temmuz ayında onaylamış; söz konusu paket kapsamında bankacılık sektörü ve kripto para bağlantılı ağlara yönelik kısıtlamalar getirilmişti.


