HABERLIM
Gündem

600 metrelik uçurumdan toplanan ürün, kilosu 15 bin liraya alıcı buluyor

Türkiye'nin dağlık bölgelerinde 600 metrelik uçurumların yamaçlarından hasat edilen nadir ürün, kilogramı 15 bin liradan satışa sunuluyor. Çok az üretici tarafından toplanan ürün, hem zorlu hasat süreci hem de yüksek fiyatıyla dikkat çekiyor.

Sözcü Spor12 Ağustos 2026 08:00Kaynak: Sözcü Spor
600 metrelik uçurumdan toplanan ürün, kilosu 15 bin liraya alıcı buluyor

Türkiye'nin engebeli coğrafyasında, 600 metrelik uçurumların sarp yamaçlarında doğal olarak yetişen nadir bir ürün, kilosu 15 bin liradan alıcı buluyor. Dağ köylerinde yaşayan az sayıda üretici, her yıl belirli dönemlerde uçurum kenarlarına tırmanarak bu değerli ürünü toplamaya çıkıyor.

Tehlikeli hasat süreci

Hasat süreci, oldukça tehlikeli ve emek yoğun bir çalışma gerektiriyor. Üreticiler, sabahın erken saatlerinde yola çıkarak iple uçurumdan sarkarak ürünü topluyor. Bir günde ancak birkaç kilogram ürün hasat edilebilen bu zahmetli süreç, ürünün yüksek fiyatlarla pazarlanmasının başlıca nedenlerinden biri olarak gösteriliyor.

Fiyatı dudak uçuklatıyor

Toplanan ürün, kilogram başına 15 bin liralık etiketiyle dikkat çekiyor. Nadir bulunması ve toplanma sürecindeki zorluklar, ürünün piyasadaki değerini artırıyor. Bölgedeki üreticiler, bu ürünün ekonomik açıdan önemli bir geçim kaynağı olduğunu belirtiyor.

Bölge ekonomisine katkı sağlıyor

Yüksek fiyatla alıcı bulan ürün, dağ köylerinde yaşayan aileler için önemli bir gelir kapısı oluşturuyor. Ancak uzmanlar, bu tür tehlikeli hasat yöntemlerinin sürdürülebilirliği konusunda uyarılarda bulunarak, güvenlik önlemlerinin artırılması gerektiğini vurguluyor. Ürünün yetiştiği alanların korunması ve kontrollü hasat planlaması yapılması gerektiği ifade ediliyor.

İLGİLİ HABERLER