Yunan basını itiraf etti: Mekke Anlaşması Atina'yı sarstı
Yunanistan'ın saygın gazetelerinden Kathimerini, Türkiye, Suudi Arabistan ve Pakistan arasında imzalanan Mekke Ortak Savunma Anlaşması'nın Atina yönetiminde ciddi rahatsızlık yarattığını duyurdu.

Yunanistan'ın önde gelen yayın organlarından Kathimerini, Türkiye, Suudi Arabistan ve Pakistan arasında imzalanan Mekke Ortak Savunma Anlaşması'nın Atina'da derin bir rahatsızlık oluşturduğunu okuyucularına aktardı.
Atina'nın Stratejik Hayal Kırıklığı
Gazete, "Mekke Anlaşması Atina'da rahatsızlık yarattı" başlığıyla yayımladığı haberinde, Yunanistan'ın son yıllarda Suudi Arabistan ile kurduğu yakın diplomatik ilişkilere rağmen, söz konusu savunma anlaşmasının Atina yönetiminde hayal kırıklığına yol açtığını belirtti.
Habere göre Yunanistan, ABD'nin İran'a karşı bölgesel işbirliğini güçlendirme çabalarını yakından takip ediyordu. Ancak sürecin karşılıklı savunma yükümlülüğü içeren bir anlaşmayla sonuçlanacağını öngöremedi. Kathimerini, anlaşmanın Yunanistan'ın destek verdiği Hindistan-Orta Doğu-Avrupa Ekonomik Koridoru (IMEC) projesine ilişkin beklentileri olumsuz yönde etkileyebileceğine dikkat çekti.
Beş Yıllık Diplomatik Çabalar Tehlikede
Atina'nın son beş yılda Suudi Arabistan ile ilişkilerini güçlendirmek için yoğun diplomatik girişimlerde bulunduğu vurgulanan haberde, bu kapsamda Yunanistan'ın Suudi Arabistan'a Patriot hava savunma sistemi konuşlandırdığı ve ülkedeki Yunan askeri personelinin Suudi enerji altyapısının korunmasına katkı sağladığı hatırlatıldı.
Kathimerini analizinde, üç ülke arasında imzalanan anlaşmanın Riyad yönetiminin Husilerden kaynaklanan güvenlik tehditlerine karşı bölgesel savunma işbirliğini artırma arayışının bir ürünü olduğu öne sürüldü.
Türkiye'nin Savunma Sanayi Stratejisi
Ankara'nın anlaşmayla birlikte Körfez ülkelerine yönelik savunma sanayi ihracatını artırmayı hedeflediğine işaret edilen haberde, Türkiye ile Pakistan'ın insansız hava araçlarının geliştirilmesi alanında işbirliği yaptığı, Suudi Arabistan'ın ise Türk savunma şirketi Baykar'dan insansız hava araçları satın aldığı bilgisi paylaşıldı.
Kathimerini haberinde son olarak Türk yetkililerin, anlaşmanın tamamen savunma amaçlı olduğunu, herhangi bir ülkeyi hedef almadığını ve gelecek dönemde bölgedeki diğer ülkelere de açılabileceğini açıkladığı kaydedildi.


