Yaz sıcakları araçları vuruyor: Bakımı ihmal edilen motor serviste servet değerine mal oluyor
Yaz aylarında yükselen hava sıcaklıkları, otomobillerin soğutma sistemlerinde ciddi arızalara yol açıyor. Elazığ oto sanayi esnafı, son dönemde servise gelen her 10 araçtan 9'unun hararet şikayetiyle tamire getirildiğini açıkladı.

Yaz mevsiminin etkisini hissettirmesiyle birlikte artan hava sıcaklıkları, otomobil sahiplerini ciddi masraflarla karşı karşıya bırakıyor. Elazığ Oto Sanayisi esnafından edinilen bilgilere göre, son haftalarda servislere başvuran araçların büyük çoğunluğu hararet kaynaklı arızalarla geliyor.
Her 10 Araçtan 9'u Hararet Şikayetiyle Geliyor
Yetkili servisler ve özel tamirhanelerde yoğunluk oluşturan hararet sorunu, sürücülerin rutin bakım kontrollerini ihmal etmesinden kaynaklanıyor. Uzmanlar, basit bir soğutma sistemi bakımının aksatılmasının motorun komple yenilenmesini gerektirebilecek ağır hasarlara zemin hazırladığına dikkat çekiyor.
10 Bin TL'lik Bakım, 200 Bin TL'lik Masrafı Önlüyor
Oto tamir ustası Mutluhan Yıldız, konuya ilişkin yaptığı açıklamada, normal şartlarda yaklaşık 10 bin liraya mal olan soğutma sistemi bakımının ihmal edilmesi durumunda ortaya çıkan maliyet tablosunu gözler önüne serdi. Yıldız, bakımı yapılmayan ve hararet yapan araçlarda motorun sökülmesine kadar uzanan süreçte yaşanan masrafın 100 bin ile 200 bin lira arasında değiştiğini belirtti.
Antifriz yerine şebeke suyu kullanımı ile arızalı termostatların bu büyük çaplı hasarların başlıca tetikleyicileri olduğu ifade edildi.
Motoru Kurtaran Doğru Müdahale Yöntemi
Seyir halindeyken hararet göstergesi yükselen sürücülerin panikle motoru durdurmaması gerekiyor. Uzmanlar, bu durumda izlenmesi gereken adımları şöyle sıraladı:
- Öncelikle araç güvenli bir alana çekilmeli.
- Kalorifer 5 dakika boyunca sıcak konumda çalıştırılarak motorun soğutulmasına yardımcı olunmalı.
- Ardından motor kapatılmalı ve araç çekici yardımıyla yetkili servise taşınmalı.
Yetkililer, yaz aylarında otomobil sahiplerine periyodik bakımlarını aksatmamaları ve soğutma sistemlerini düzenli olarak kontrol ettirmeleri çağrısında bulundu.

