Şanlıurfa'da yaşayan 40 yaşındaki tespih ustası Özer Erbülbül, dedesinden ve babasından kalan koleksiyonu Tarihi Gümrük Han'daki 50 metrekarelik dükkânında sergiliyor. Çocuk yaşlarda babasının yanında çıraklık yaparak tespih yapımını öğrenen Erbülbül, aile işletmesini sürdürüyor.

Dükkânda kehribar, Oltu taşı ve kuka gibi farklı malzemelerden yapılmış yaklaşık bin 500 ila 2 bin tespih bulunuyor. Osmanlı döneminden kalan tarihî nesneler de yeniden işlenerek tespihe dönüştürülüyor. Koleksiyon, bir müze görünümünde sergileniyor.

Erbülbül, aile yadigarı olan eserleri satışa sunmadığını, yalnızca ziyaretçilerin görmesi için koruduğunu belirtiyor. Değerleri 2 bin liradan başlayıp yüz binlerce liraya ulaşabilen tesbihlerin maddi değerinden çok aileden kalan miras olduğunu vurguluyor.

Usta, tespih meraklılarının bir eser için araçlarını bile verebilecek kadar bağlanabileceğini ifade ediyor. Paranın bu uğurda ikinci planda kalabileceğini, önemli olanın merak ve gönülden bağlılık olduğunu söylüyor. Koleksiyonun gelecek nesillere aktarılmasını da amaçladığını aktarıyor.

Erbülbül, dükkânın aynı zamanda atölye ve tespih bakım merkezi olarak kullanıldığını açıklıyor. Hazırlanan tesbihlerin Türkiye'nin yanı sıra Avrupa ülkelerine ve Körfez bölgesine gönderildiğini, dünyanın farklı yerlerinden sipariş alındığını belirtiyor.

Tespih meraklısı ve esnaf Emre Çadırcı, Erbülbül'ü ziyaret ederek sipariş verdiğini anlatıyor. Ölçüleri verilen tesbihin tamamlanmasının ardından iş yerinde satışa sunulacağını belirten Çadırcı, bu uğraşın çocukluğundan beri sürdüğünü ve ustalar sayesinde gelişmeye devam ettiğini ifade ediyor.

Kaynak: Yeni Şafak