Teknik Direktör Şenol Güneş, Haliç Kongre Merkezi’nde düzenlenen Brand Week İstanbul’daki bir oturuma katıldı. Futbolun endüstriyel bir sektöre dönüşürken mesleki değerlerden uzaklaştığını ifade eden Güneş, para kazanmanın ancak meslek kaybedildiğinde anlamını yitireceğini savundu.
Güneş, futbolun büyük bir pazar haline gelmesinin bireysel yetenekleri tek başına yeterli olmaktan çıkardığını ve başarının saha dışındaki profesyonel ekip çalışmasına bağlı olduğunu belirtti. Analitik planlamadan yoksun, kontrolsüz kaynak harcamalarının kalıcı başarı yerine hayal kırıklığı ürettiğini aktardı.
Ülkenin çıkarlarının gözetilmesi gerektiğini vurgulayan Güneş, Türkiye’nin sporcu yetiştirme alanında önemli birikimi bulunduğunu, ancak bu birikimin değerlendirilmesi gerektiğini söyledi. Futbol için proje hazırlamak istediğini, ancak çalışması için federasyon başkanlığı görevinin şart koşul olarak iletildiğini açıkladı.
Güneş, voleyboldaki kız çocukları projesini örnek göstererek benzer bir çalışmanın futbolda da yürütülebileceğini ifade etti. Sporcuların doğru eğitim almasının, branşların doğru yönetilmesinin ve başarılı örneklerin yeni sporcular yetiştirilmesine katkı sağlayacağını belirtti.
Arda Güler için övgüde bulunan Güneş, Türkiye’nin çok değerli sporcular ortaya çıkarabildiğini, fakat bu yetenekleri geliştirmekte sıkıntı yaşadığını kaydetti. Güler’in dünyanın en iyi beş oyuncusu arasında gösterilebilecek bir yıldız olduğunu söyleyen teknik adam, eleştirilerin de dikkate alınması gerektiğini, bununla birlikte saygı çerçevesinin korunmasının önemini vurguladı.
Güneş, kendi futbolculuk döneminden de örnekler vererek bazı karşılaşmaların sonradan kolay biçimde değerlendirildiğini, oyuncuların ise o dönemin şartlarını göz ardı edebildiğini aktardı. Futbolda herkesin yorum yapabildiğini, ancak bazı değerlendirmelerin olayların içinde bulunmadan yapılmasının sorunlu olduğunu belirtti.
Kaynak: Habertürk