HABERLIM
Dünya

Rum milletvekilinden çarpıcı uyarı: İsrail Kıbrıs'ı satın alıyor

Avrupa Parlamentosu Rum milletvekili Fidias Panayiotou, İsrailli zenginlerin Güney Kıbrıs'ta yoğun arazi ve konut alımı gerçekleştirdiğini belirterek, ülkenin 'İsrail mahallelerine' dönüşme tehlikesiyle karşı karşıya olduğunu söyledi. Panayiotou ayrıca İsrail seçim kampanyalarının Güney Kıbrıs topraklarına taşınmasına da tepki gösterdi.

Haber7 Son Dakika9 Ağustos 2026 08:20Kaynak: Haber7 Son Dakika
Rum milletvekilinden çarpıcı uyarı: İsrail Kıbrıs'ı satın alıyor

Avrupa Parlamentosu'nun (AP) Rum milletvekili Fidias Panayiotou, İsrailli yatırımcıların Güney Kıbrıs Rum Yönetimi'ndeki (GKRY) artan taşınmaz alımlarına ilişkin önemli açıklamalarda bulundu. Panayiotou, İsrail'deki istikrarsızlık ortamının zengin kesimi ülke dışına çıkmaya yönelttiğini ve Kıbrıs'ın bu göç için cazip bir merkez haline geldiğini vurguladı.

İsrailliler Kıbrıs'ta "mahalle" kuruyor

"Neden İsrail'in adayı satın aldığını söylüyorsunuz?" sorusuna yanıt veren Panayiotou, İsrail'de son yıllarda yaşanan siyasi ve toplumsal istikrarsızlık nedeniyle varlıklı İsraillilerin ülkeyi terk etmeyi tercih ettiğini söyledi. Kıbrıs'ın en yakın, güvenli ve Avrupa Birliği üyesi bir ülke konumunda olması sebebiyle İsraillilerin yoğun biçimde gayrimenkul yatırımı yaptığını belirtti.

Panayiotou, "Daireler satın alıyorlar, köyler satın alıyorlar, çok fazla arazi satın alıyorlar ve bunu bazen belirli bölgelerde yoğunlaştırıyorlar. Dolayısıyla İsrailliler için adeta mahalleler ya da tamamı İsraillilerden oluşan binalar meydana getirmeye çalışıyorlar" ifadelerini kullandı.

"Başka halklardan oluşan gettolar istemeyiz"

Kıbrıs'ın küçük bir ada ülkesi olduğunu hatırlatan Rum milletvekili, yabancı nüfusun belirli bölgelerde kümelenmesinin ciddi riskler taşıdığına dikkat çekti. Yabancıların oluşturduğu yerleşim yerlerinin lobi gücüne dönüşmesinden ve ülke siyasetini etkilemesinden endişe duyduğunu belirten Panayiotou, "Bir köyden geçtiğinizde köyün tamamının İsraillilerden, bir sonraki köyün ise tamamen Ruslardan oluşmasını istemezsiniz. Milli kimliğimizi korumamız gerekiyor ve bu konuda çok dikkatli olmalıyız" dedi.

Açıklamalarında İsrail karşıtlığı yapmadığını vurgulayan Panayiotou, benzer kaygıları Rus yatırımcılar için de taşıdığını sözlerine ekledi. AB üyesi olmayan üçüncü ülkelerden gelen yoğun nüfus ve sermaye akışına karşı daha sıkı düzenlemeler getirilmesi gerektiğini savundu.

İsrail seçim kampanyası Kıbrıs'a taşındı

İsrail'in Güney Kıbrıs'taki artan varlığını gösteren bir diğer gelişme ise İsrail'de 27 Ekim 2026'de düzenlenmesi planlanan genel seçimler öncesinde yaşandı. Eski İsrail Genelkurmay Başkanı Gadi Eisenkot'un başbakanlık yarışı için yürüttüğü seçim kampanyasına ait billboardlar, başta Larnaka Havalimanı çevresi olmak üzere Güney Kıbrıs'ın çeşitli noktalarında görülmeye başlandı.

Eisenkot'un seçim merkezi, söz konusu reklamların resmi kampanyanın bir parçası olduğunu doğrulayarak, adadaki yoğun İsrailli nüfusa ulaşmayı hedeflediklerini açıkladı. Bu durum paniğe yol açarken Rum milletvekili Panayiotou, üçüncü ülkelere ait seçim kampanyalarının GKRY topraklarında yürütülmesinin yasaklanması için harekete geçilmesi çağrısında bulundu.

İLGİLİ HABERLER