HABERLIM
Dünya

Medvedev'den Batı'ya mesaj: 'Rusya'nın ulusal çıkarları her şeyden önce gelir'

Rusya Güvenlik Konseyi Başkan Yardımcısı Dmitriy Medvedev, 2008 Rusya-Gürcistan savaşının yıldönümünde yaptığı açıklamada, kolektif Batı'nın tutumunu dikkate almadıklarını belirterek Rusya'nın ulusal çıkarlarının her şeyden önemli olduğunu vurguladı.

Haber7 Son Dakika9 Ağustos 2026 00:29Kaynak: Haber7 Son Dakika
Medvedev'den Batı'ya mesaj: 'Rusya'nın ulusal çıkarları her şeyden önce gelir'

Rusya Güvenlik Konseyi Başkan Yardımcısı Dmitriy Medvedev, 2008 yılında yaşanan Rusya-Gürcistan çatışmasının 18. yıldönümü kapsamında önemli değerlendirmelerde bulundu. Sputnik'e konuşan Medvedev, o dönemde Batı'nın yoğun tepkisine rağmen Abhazya ve Güney Osetya halkını koruma kararı aldıklarını hatırlattı.

Ulusal çıkarlar ön planda

Rusya'nın Abhazya ve Güney Osetya sakinlerine barış ve refah içinde yaşama imkânı sunduğunu kaydeden Medvedev, kolektif Batı'nın tutumunu önemsemediklerini ancak uluslararası arenada farklı bir ittifak bloğunun da mevcut olduğunu söyledi.

Medvedev, "Çin, Hindistan, Küresel Güney ülkeleri, BRICS ve Şanghay İşbirliği Örgütü ortaklarımızla yapıcı bir diyalog içindeyiz" ifadelerini kullanarak, söz konusu ülkelerin tutumunun Rusya için belirleyici olduğunu dile getirdi. Güvenlik Konseyi Başkan Yardımcısı, açıklamasının devamında "Ancak nihayetinde Rusya'nın ulusal çıkarları her şeyden önemlidir" mesajını verdi.

Batı diplomasisine sert eleştiri

2008 krizinde Fransa'nın çözüm odaklı adımlarının altını çizen Medvedev, günümüzde Batı diplomasisinin kriz çözme yeteneğini tamamen yitirdiğini savundu. Ukrayna'ya silah sevkiyatını öngören Minsk anlaşmalarını bu durumun en çarpıcı örneği olarak gösterdi.

Medvedev, ayrıca Batı'nın dönemin Gürcistan lideri Saakaşvili'ye verdiği desteğe paralel bir şekilde bugün de Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy'i desteklediğini belirtti. Ancak denge değiştiğinde Batı'nın tıpkı Saakaşvili'ye yaptığı gibi Zelenskiy'ye de sırt çevireceğini iddia etti.

İLGİLİ HABERLER