KESK Yürütme Kurulu, Adana’da 10 Ekim Emek, Barış ve Demokrasi Mitingi’ne çağrı veren emek ve demokrasi hareketi üyelerinin gözaltına alınmasını ve toplam 42 yıl ceza almasını eleştirdi. Kurul, miting çağrısına katıldıkları gerekçesiyle 11 kişiye verilen cezaların barış talebine yönelik bir baskı olduğunu bildirdi.
Açıklamada, 10 Ekim’den bu yana 11 yıldır adalet arandığı, ancak sorumluların yargılanmadığı ileri sürüldü. İstihbarat bilgilerine rağmen önlem alınmaması, güvenlik bürokrasisindeki ihmaller, aranan kişilerin Suriye’den sınırı geçip Ankara’ya gelişindeki denetimsizlik ve sorumsuzlukların ortaya çıkarılmadığı eleştirildi.
KESK’e göre devlet, olayın ardından idari, siyasi ve hukuki süreçlerdeki kusur ve sorumluluğu reddeden bir tutum seriledi. Bu yaklaşım, miting çağrısında bulunan Adana emek ve demokrasi güçlerinin suçlu ilan edilmesiyle sonuçlandı. Miting çağrısı açıklamasına katılan 11 kişiye toplam 42 yıl ceza verildi.
Kurul, barışın bir slogan olmaktan çıkarak eşit, özgür ve birlikte yaşama arzusu olduğunu vurguladı. Demokrasinin yalnızca bir yönetim biçimi olmadığını, adaleti ve şiddetsiz yaşamı ifade ettiğini belirtti. Barış için geçmişte yan yana duranların aynı değerler için bugün de birlikte mücadele edeceği bildirildi.
Açıklamada, 10 Ekim davasında adaletin sağlanmaması nedeniyle vicdanların rahat etmediği de kaydedildi. KESK, sorumluların ortaya çıkarılması ve yargılanması gerektiğini, barış ve adalet mücadelesinin ise sürdürüleceğini duyurdu.
Kaynak: Evrensel