İstanbul'un en hızlı metrosu rekor tazeledi: 37 milyon yolcuya ulaşıldı
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Gayrettepe-İstanbul Havalimanı-Halkalı Metro Hattı'nda bugüne kadar 37 milyon 150 bin yolcu taşındığını, günlük yolcu sayısında ise peş peşe rekorlar kırıldığını açıkladı.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Türkiye'nin en hızlı metrosu olma özelliğini taşıyan Gayrettepe-İstanbul Havalimanı-Halkalı Metro Hattı'nın ardışık rekorlara imza attığını duyurdu.
37 Milyon 150 Bin Yolcu Taşındı
Bakan Uraloğlu, söz konusu hattın Gayrettepe ile Halkalı arasında toplam 15 istasyonla hizmet verdiğini belirterek, hattan bugüne kadar 37 milyon 150 bin yolcunun faydalandığını bildirdi.
Günlük ortalama yolcu sayısının 42 binlerden, Arnavutköy-Halkalı etabının açılmasının ardından 51 bine yükseldiğini ifade eden Uraloğlu, vatandaşların hattı yoğun şekilde tercih ettiğini vurguladı. Bakan, 7 Eylül'de 57 bin 139, 8 Eylül'de ise 57 bin 309 yolcu taşınarak günlük yolcu rekorunun art arda kırıldığını kaydetti.
İstanbul Ulaşım Ağına 69 Kilometrelik Katkı
Gayrettepe-İstanbul Havalimanı-Halkalı Metro Hattı'nın kentin önemli ulaşım merkezlerini birbirine bağladığını dile getiren Uraloğlu, hattın toplam uzunluğunun 69 kilometre olduğunu söyledi.
Hattın etaplar halinde devreye alındığını anımsatan Bakan Uraloğlu, süreci şöyle özetledi:
- Kargo Terminali-Kağıthane arasındaki etap 22 Ocak 2023'te
- Gayrettepe istasyonu 29 Ocak 2024'te
- Arnavutköy ve Taşoluk istasyonları 19 Mart 2024'te hizmete açıldı
- Halkalı, Halkalı Stadı, Olimpiyatköy, Kayaşehir ve İbn Haldun Üniversitesi istasyonları ise 19 Haziran 2026'da vatandaşların kullanımına sunuldu
Böylece Gayrettepe'den Halkalı'ya uzanan hattın tamamında kesintisiz metro hizmeti sağlanmaya başlandı.
Saatte 120 Kilometre Hız, Günde 145 Sefer
Hattın İstanbul Havalimanı başta olmak üzere kentin kritik ulaşım noktalarını birbirine bağladığına dikkat çeken Uraloğlu, "İstanbul'un ulaşımında zamandan ve konfordan tasarruf sağlayan bu hattımız, vatandaşlarımızın günlük hayatını kolaylaştırırken kentin raylı sistem ağının entegrasyonuna da önemli katkı sağlıyor" ifadelerini kullandı.
İşletme detaylarını da paylaşan Bakan Uraloğlu, hattın saatte 120 kilometre hızla Türkiye'nin en hızlı metrosu unvanını taşıdığını belirtti.
Hatta 9 adet 4 vagonlu tren setiyle günde 145 sefer düzenlendiğini aktaran Uraloğlu, seferlerin 15 dakikalık aralıklarla yapıldığını söyledi. Halkalı-Gayrettepe yönünde ilk seferin saat 06.00'da başlayıp 23.45'e kadar, Gayrettepe-Halkalı yönünde ise 05.55'te başlayıp 23.55'e kadar sürdüğünü bildirdi.

