Gebe ve lohusalar için yeni takip sistemi: RİTAS 81 ilde devrede
Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu, gebelik ve lohusalık süreçlerinin daha güvenli şekilde izlenmesini sağlayacak Riskli Takip Sistemi'nin (RİTAS) 81 il genelinde uygulanmaya başlandığını duyurdu.

Sağlık Bakanı Prof. Dr. Kemal Memişoğlu, anne ve anne adaylarının sağlık süreçlerini yakından izlemek amacıyla hayata geçirilen Riskli Takip Sistemi'nin (RİTAS) tüm Türkiye genelinde aktif hale getirildiğini açıkladı.
Koordinatör ebeler devrede
Bakan Memişoğlu, sosyal medya hesabı üzerinden yaptığı paylaşımla yeni uygulamanın detaylarını kamuoyuyla paylaştı. Buna göre gebelerin ve lohusaların takip süreçleri artık koordinatör ebeler tarafından yürütülecek. Ebeler, anne ve bebeklerin sağlık durumunu düzenli aralıklarla takip edecek.
Numarayı not edin çağrısı
Bakan Memişoğlu, anne ve anne adaylarına seslenerek önemli bir iletişim numarası verdi. Paylaşımında vatandaşlardan 0312 577 78 78 numaralı hattı not etmelerini isteyen Memişoğlu, koordinatör ebelerin gebe ve lohusalara bu numara üzerinden ulaşacağını belirtti.
Bakan Memişoğlu açıklamasında, sağlıklı nesillerin yetişmesi için gebelikten lohusalığa uzanan sürecin büyük önem taşıdığını vurgulayarak, "Sağlıklı nesiller için gebelikten lohusalığa uzanan bu özel yolculukta annelerimizin daima yanındayız" ifadelerini kullandı.
Sistem nasıl çalışacak?
RİTAS kapsamında koordinatör ebeler, belirlenen risk grubundaki gebe ve lohusaları düzenli olarak arayarak sağlık durumlarını sorgulayacak, olası risklere karşı erken müdahale imkânı sağlayacak. Sistem sayesinde anne ve bebek sağlığına ilişkin olumsuzlukların önceden tespit edilmesi ve gerekli tedbirlerin zamanında alınması hedefleniyor.


