Avrupa'nın dev nehirleri kuraklık kıskacında: 34 yılın en düşük seviyeleri kaydedildi
Avrupa'da etkili olan aşırı sıcaklar ve kuraklık, Ren, Thames, Tuna, Rhone ve Po nehirlerinde son 34 yılın en düşük temmuz debilerinin görülmesine yol açtı.
Avrupa genelinde etkisini sürdüren aşırı sıcak hava dalgaları ve uzun süreli kuraklık, kıtanın en büyük nehirlerini derinden etkiledi. Ren, Thames, Tuna, Rhone ve Po nehirlerinin geniş bölümlerinde, son 34 yılın en düşük temmuz debileri kayıtlara geçti.
Beş büyük nehir aynı anda alarm verdi
Avrupa'nın farklı coğrafyalarından geçen bu beş önemli su yolunun tamamında eş zamanlı olarak yaşanan debi düşüşü, iklim krizinin etkilerini gözler önüne serdi. Uzmanlar, nehirlerdeki su seviyesinin kritik eşiğin altına inmesinin ekosistem, tarım ve içme suyu başta olmak üzere pek çok alanda olumsuz sonuçlar doğurabileceği uyarısında bulundu.
Yetkililer, nehirlerin debilerindeki tarihi düşüşün önümüzdeki dönemde nakliye, enerji üretimi ve tarımsal sulama gibi faaliyetleri de ciddi şekilde zorlayabileceğini belirtti. Sıcak hava dalgalarının yaz boyunca etkisini artırmasıyla birlikte, nehirlerdeki kurumanın daha da derinleşebileceği ifade ediliyor.


