PiyasalarDOLAR$EUROSTERLİN£
HABERLIM
Gündem

Ahbap Derneği soruşturmasında kritik gelişme: 20 şüpheli için tutuklama talebi

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'nın yürüttüğü Ahbap Derneği soruşturmasında gözaltına alınan 49 zanlıdan 20'si tutuklama talebiyle sulh ceza hakimliğine sevk edildi. Şüphelilerin, dernek adına toplanan bağışları kendi hesaplarına aktardığı iddiaları soruşturuluyor.

Haber7 Son Dakika10 Eylül 2026 16:22Kaynak: Haber7 Son Dakika
Ahbap Derneği soruşturmasında kritik gelişme: 20 şüpheli için tutuklama talebi

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen ve kamuoyunda geniş yankı uyandıran "Ahbaplar suç örgütü" soruşturması kapsamında önemli bir aşamaya gelindi. İstanbul Emniyet Müdürlüğü Mali Suçlarla Mücadele Şubesi ekiplerince düzenlenen beşinci dalga operasyonda gözaltına alınan 49 zanlının emniyet işlemleri tamamlanarak adli makamlara sevk edildi.

20 Şüpheli Tutuklanma Talebiyle Hakimliğe Gönderildi

Ahbap Derneği adına toplanan bağışların şüphelilerin kişisel hesaplarına aktarıldığı yönündeki ciddi iddialar üzerine başlatılan soruşturma derinleştirildi. Savcılıkta ifadeleri alınan zanlılardan 20'si tutuklanma talebiyle sulh ceza hakimliğine sevk edilirken, 8 şüpheli için "ev hapsi", 21 şüpheli için ise "imza atma" ve "yurt dışı çıkış yasağı" şeklinde adli kontrol talebinde bulunuldu.

Tutuklanma talebiyle hakimliğe sevk edilen şüpheliler, sağlık kontrolünün ardından Çağlayan'daki İstanbul Adliyesi'ne getirildi. Zanlıların hakimlikteki sorgu süreçlerinin başlaması bekleniyor.

Deprem Bağışlarının Akıbeti Araştırılıyor

Soruşturmanın temelinde, 6 Şubat 2023 tarihindeki yıkıcı depremlerin ardından Ahbap Derneği üzerinden toplanan bağışların akıbetinin araştırılması yatıyor. Başsavcılık, İçişleri Bakanlığı müfettiş ve özel denetim raporları, derneğin envanter ve mali kayıtları, banka hareketleri ile şüpheli ifadelerini kapsayan kapsamlı bir inceleme yürüttü.

Yapılan incelemelerde, İzmit'teki depolarda depremzedeler için toplanan çadır, tekerlekli sandalye, elektrikli bisiklet ve kırtasiye ürünlerinin de aralarında bulunduğu çok sayıda malzemenin çürümeye terk edildiği tespit edildi.

4,3 Milyar Liralık Bağışın Detaylı Dökümü

Başsavcılığın açıklamalarına göre, 6 Şubat-31 Aralık 2023 döneminde depremzedelere ulaştırılmak amacıyla derneğe toplam 4,3 milyar lira bağış toplandı. Bu meblağın 4,2 milyar liralık kısmının harcandığı belirlendi.

Ancak toplanan bağışların kullanımına ilişkin ortaya çıkan tablo endişe verici boyutlara ulaştı:

  • Bağışların 950 milyon liralık bölümü 13 Şubat-25 Mayıs 2023 tarihlerinde nakit olarak çekildi. Bu işlemlerden birinin tek seferde 500 milyon lira olduğu bildirildi.
  • 2 milyar liranın üzerindeki tutar konut projelerinde kullanıldı.
  • 1 milyar liranın üzerindeki kısım ise mal ve hizmet alımlarında harcadı.

Konut ve okul harcamaları TOKİ Genel Müdürlüğü bünyesinde oluşturulan bilirkişi heyetince, mal ve hizmet alımları ise ayrı bir bilirkişi heyetince mercek altına alındı.

Nakliye Şirketi Kurularak Şahsi Menfaat Sağlandı

Soruşturma kapsamında ulaşılan bir diğer çarpıcı tespite göre, dernekle organik üyelik bağı veya muhasebe ilişkisi bulunan bazı şüpheliler tarafından nakliye şirketi kurulduğu ve deprem yardımlarının taşınmasından şahsi menfaat elde edildiği belirlendi. Ayrıca kamu kurumlarına teslim edildiği belirtilen yardımların bir bölümünün faturalardaki miktarlardan eksik olduğuna ilişkin tespitler de dosyaya eklendi.

Bu tespitlerin ardından 53 şüpheliyi kapsayan beşinci dalga operasyonu düzenlendi. Operasyonda 45 kişi gözaltına alınırken, çalışmaların devamında 4 zanlı daha yakalanarak gözaltı sayısı 49'a yükseldi.

İLGİLİ HABERLER