40 ülkeden kritik çağrı: Füze denemeleri önceden bildirilmeli
Güney Kore, ABD ve Japonya'nın öncülüğünde toplam 40 ülke, kıtalararası balistik füzelerin (ICBM), denizaltından fırlatılan balistik füzelerin (SLBM) ve uzay fırlatma araçlarının (SLV) denemelerine ilişkin önceden bildirim mekanizması kurulması çağrısında bulundu.
Güney Kore, ABD ve Japonya başta olmak üzere dünya genelinden 40 ülke, kıtalararası balistik füze (ICBM), denizaltından fırlatılan balistik füze (SLBM) ve uzay fırlatma araçlarının (SLV) test edilmesi süreçlerinde önceden bildirim yapılması yönünde ortak bir çağrı yaptı.
Uluslararası istikrar için şeffaflık vurgusu
İlgili ülkeler, özellikle askeri ve stratejik açıdan büyük önem taşıyan füze sistemlerinin deneme fırlatmalarının uluslararası kamuoyuyla paylaşılmasının küresel güvenlik açısından kritik olduğunu vurguladı. Önceden bildirim uygulamasının, olası yanlış anlaşılmaların ve gerilimlerin önlenmesine katkı sağlayacağı belirtildi.
Hangi füze türleri kapsamda?
Çağrının kapsamına giren silah sistemleri şu şekilde sıralandı:
- Kıtalararası balistik füzeler (ICBM)
- Denizaltından fırlatılan balistik füzeler (SLBM)
- Uzay fırlatma araçları (SLV)
40 ülkenin ortak tutumu
Güney Kore, ABD ve Japonya'nın yanı sıra aralarında 37 ülkenin daha yer aldığı bu girişim, füze teknolojilerinin yaygınlaşması karşısında uluslararası toplumun ortak bir tutum benimseme çabası olarak değerlendiriliyor. Ülkeler, şeffaflık ve önceden bildirim ilkesinin küresel güvenlik mimarisini güçlendireceğine dikkat çekti.

